Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Lezing Heide in beweging

Agenda

Lezing door Henk Heijligers (Stichting het Limburgs Landschap) & Bart van der Aa (Natuurmonumenten).

In de eerste helft van de avond zal Henk Heijligers van Stichting het Limburgs Landschap ingaan op de historie en het ontstaan van de heideterreinen in Limburg. Om de terreinen tegenwoordig nog te beheren als heidegebieden zal hij een aantal voorbeelden laten zien hoe het beheer bij Het Limburgs Landschap tegenwoordig in de heidegebieden van Nationaal Park De Maasduinen wordt uitgevoerd.
Tijdens het tweede deel van de avond zal Bart van der Aa ingaan op de Noord-Limburgse heidegebieden, met name in het kader van het project Heiderijk waarin heidegebieden in de Kop van Noord-Limburg werden hersteld en met elkaar verbonden. Het gaat om gebieden als de Mookerheide, de Mookerschans, de Heumense schans en de Mulderskop.
Al eeuwen ligt ten zuiden van Nijmegen, op de grens van Gelderland en Limburg, een prachtig heidegebied. Heide is niet alleen spectaculair om te zien, het is ook het leefgebied van veel bijzondere planten en dieren. Zo voelen de Nachtzwaluw, de Zadelsprinkhaan, de Roodborsttapuit, de Gladde slang en de Zandhagedis zich er prima thuis. Door het verdwijnen van heide en versnippering staat hun leefgebied sterk onder druk. Het project Heiderijk Nijmegen Mook verbindt en vergroot de oude heidevelden. Er komt meer ruimte voor heide en voor bijzondere dieren en planten die zich hier thuis voelen. Natuurbeheerders werken samen aan een gevarieerd, heiderijk leefgebied. Er wordt gewerkt aan een gevarieerd heideterrein met overgangen van heide naar bos.

Organisatie
Plantenstudiegroep
Plaats
Natuurhistorisch Museum, Maastricht
Spreker(s)
Henk Heijligers
Tijd
Vrijdag, 15 maart 2013, van 20:00 tot ongeveer 22:30 uur