Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Excursie Meerdaagse excursie Elbe

Agenda

Van 16 tm 24 juni 2012 vindt bij voldoende belangstelling een meerdaagse excursie naar het Noord-Duitse Elbe-gebied plaats. We bezoeken de omgeving van Hitzacker-Lüchow. Ons hoofddoel zijn de schitterende rogge-akkers van de familie Bergmann in Govelin met een enorme weelde aan akkerflora- en fauna. Soorten als Korensla, Akkerogentroost, Glad biggenkruid, Koprus, Slofhak, Korenbloem en Roggelelie zijn hier nog algemeen. In de akkers leven Wrattenbijters en Kleine parelmoervlinders. In de eikenlanen langs de akkers zingen de Ortolanen het hoogste lied. Ook zitten er Vliegende herten.
Een ander prachtig gebied dat we zullen aandoen is het Elbholz, een hardhout-ooibos bij Pevestorf, waar Kraanvogel, Zee-arend, Zwarte ooievaar en Kleine vliegenvanger leven. De Boomkikker en Roodbuikvuurpad bevolken de poeltjes. Er leven ook vlinders als de Iepenpage en de Kleine weerschijnvlinder. In de moerassen in de omgeving van Gartow groeit Moeraswolfsmelk, Moeraslathyrus en zwemmen er Bevers hun rondjes.
Bij Klein-Schmolen bezoeken we de zandduinen met allerlei Allium-soorten, waaronder Allium carinatum, zeldzame parelmoervlinders en typische steppe-planten. Bij Laasche bezoeken we de rivierduintjes langs de Elbe met onder meer Genadekruid, Knoflookpad en Ooievaar.
We maken ook enkele culturele uitstapjes, onder meer naar Hitzacker, geboorteplaats van Prins Claus met zijn vakwerkhuizen en een floristisch interessant kerkhof. Ook bekijken we de Rundlingsdorpen bij Lüchow en het vestingplaatsje Dömitz.
In het weekend van 23-24 juni vinden de jaarlijkse Feuerlilientage plaats met lezingen en een excursie. Deze zullen we ook bezoeken. Meer info over de gebieden op: www.lilienpfad.de en www.eifelnatur.de
Kosten: De overnachtingskosten liggen rond € 25,- p.p.n. Voor informatie over deze reis, kosten etc. kunt u terecht bij Olaf Op den Kamp (tel 045-5354560, olafopdenkamp@hotmail.com). Opgave gaarne z.s.m., maar liefst voor 1 februari ivm reservering accommodatie. Beperkt aantal deelnemers!

Organisatie
Plantenstudiegroep
Excursieleiding
Olaf Op den Kamp
Tijd
Zaterdag, 16 juni 2012 t/m zondag, 24 juni 2012