Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Excursie Botanische excursieweek naar de Elbe

Agenda

Van zondag 19 tm zondag 26 juni brengen we een bezoek aan de Duitse Elbe, een Biosferenreservaat. We bezoeken de omgeving van Hitzacker-Lüchow. Ons hoofddoel zijn de schitterende rogge-akkers van de familie Bergmann in Govelin met een enorme weelde aan akkerflora- en fauna. Soorten als Korensla, Akkerogentroost, Glad biggenkruid, Koprus, Slofhak, Korenbloem en Roggelelie zijn hier nog algemeen. In de akkers leven Wrattenbijters en Kleine parelmoervlinders. In de eikenlanen langs de akkers zingen de Ortolanen het hoogste lied. Ook zitten er Vliegende herten.
Een ander prachtig gebied dat we zullen aandoen is het Elbholz, een hardhout-ooibos bij Pevestorf, waar Kraanvogel, Zee-arend, Zwarte ooievaar en Kleine vliegenvanger leven. De Boomkikker en Roodbuikvuurpad bevolken de poeltjes. Er leven ook vlinders als de Iepenpage en de Kleine weerschijnvlinder. In de moerassen in de omgeving van Gartow groeit Moeraswolfsmelk, Moeraslathyrus en zwemmen er Bevers hun rondjes.
Bij Klein-Schmolen bezoeken we de zandduinen met allerlei Allium-soorten, waaronder Allium angulosum, zeldzame parelmoervlinders en typische steppe-planten. Bij Laasche bezoeken we de rivierduintjes langs de Elbe met onder meer Genadekruid, Knoflookpad en Ooievaar. Mogelijk maken we ook een verder uitstapje naar de Lüneburger Heide.
We maken ook enkele culturele uitstapjes, onder meer naar Hitzacker, geboorteplaats van Prins Claus met zijn vakwerkhuizen en een floristisch interessant kerkhof. Ook bekijken we de Rundlingsdorpen bij Lüchow en het vestingplaatsje Dömitz.
In het weekend van 25-26 juni vinden de jaarlijkse Feuerlilientage plaats met lezingen over de IJstijdgeologie door Harry Huisman en over de Korensla-associatie door Fred Bos en een excursie. Deze zullen we ook bezoeken. Meer info op: www.lilienpfad.de.
Kosten: De overnachtingskosten liggen rond € 25,- p.p.n. Voor informatie over deze reis, kosten etc. kunt u terecht bij Olaf Op den Kamp (tel 045-5354560, olafopdenkamp@hotmail.com). Opgave gaarne voor 20 april ivm reservering accommodatie. Beperkt aantal deelnemers!

Organisatie
Plantenstudiegroep
Excursieleiding
Olaf Op den Kamp
Tijd
Zondag, 19 juni 2011 t/m zondag, 26 juni 2011