Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Excursie Vijvergebied rondom Zonhoven

Agenda

Het vijvergebied Midden-Limburg is een streek in het Regionale Landschap Lage Kempen in de Belgische provincie Limburg.

Het gebied is ruwweg gelegen ten zuiden van de E314, ten oosten van het Albertkanaal en ten westen van de spoorlijn van Hasselt naar Mol. Het ligt dus, zoals de naam al aangeeft, in het midden van de provincie Limburg en is het grootste vijvergebied van heel Belgiƫ met een totale oppervlakte van ruim 4000 ha. Het landschap is zeer bosrijk met zowel loof- en naaldbomen maar ook zijn er zeer waardevolle landbouwgebieden en een grote verscheidenheid aan fauna en flora. Daarin liggen zowat 1.175 vijvers, of wijers in het dialect, met een wateroppervlakte van 700 hectare. Wel het bekendste wandelgebied in deze streek is de Platwijers bij Zonhoven.
Deze vijvers zijn kunstmatig gegraven door mensen in de 12e eeuw. Later had men het plan om die groeven iets dieper te maken om zo vissen te kweken. Het water voor de vijvers werd aangevoerd door plaatselijke beken. Bijzonder zijn de vele soorten waterplanten, waaronder Waterpostelein, Schijngenadekruid en Oeverkruid.


 

Organisatie
Plantenstudiegroep
Vertrek
Achterzijde station Maastricht; 10:00 uur Carpoolparking ter hoogte van afrit 29 (richting Houthalen-Helchteren) langs de E314
Excursieleiding
Lily Gora
Tijd
Zondag, 12 september 2010, van 9:30 tot ongeveer 17:00 uur