Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Excursie Winterwandeling en excursie naar Alden Biezen

Agenda

Excursie landcommanderij Alden Biesen
Alden Biezen was de hoofdzetel van een balije (provincie) van de Duitse Orde in het land van Maas en Rijn.

De landcommandeur van de Alden Biesen stond aan het hoofd van 12 commanderijen die verspreid lagen in Belgisch Limburg, Nederlands Limburg, Vlaams Brabant Nederlands Noord-Brabant en de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Een van die commanderijen was de Nieuwe Biesen in Maastricht.. Verder bezaten ze o.a. een buitenverblijf in Limmel; parochiekerken o.a. in Geldrop; enkele kapellen o.a.  Helshoven in Limburg; een Duitse school in Leuven etc.

De Duitse orde is in 1190 in Akko (Palestina) opgericht als een burgelijk hospitaalbroederschap, een initiatief van kooplui uit Bremen en Lübeck. Ze bouwden er een tentenhospitaal om de zieke en gewonde kruisvaarders en de derde kruistocht op te vangen. Al gauw (1198) werd de broederschap omgevormd tot een ridderorde die evenals de Tempeliers en Johannieters uit ridders en priesters bestonden.  Zwaard en kruis versmolten in hun hand tot eenheid. De orde werd opgeheven door Napoleon.

We vertrekken 9.30u vanaf station Maastricht parkeer plaats Meersenerweg. Eerst maken we een wandeling rond het kasteel. Na de middagpauze bezoeken we de commanderij. In de commanderij is de laatste dag van de tentoonstelling: Limburg in ‘t geweer. Deze gaat over het oorlogsleed in het Land van Loon van Alva tot Napoleon. Kosten 3 euro. Verder is er ook nog een kerstmarkt.

17.00u  Vertrekken we weer richting Maastricht

Organisatie
Plantenstudiegroep
Vertrek
Achterzijde station Maastricht
Excursieleiding
Bert Op den Camp
Tijd
Zondag, 14 december 2008, van 9:30 tot ongeveer 17:00 uur