Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Excursie Omgeving Awaille - Carrière de Falize

Agenda

We waren in 2008 ook reeds actief in deze groeve, en hebben toen met de beheerder, Dhr. Darcis, afgesproken om in het vroege voorjaar van 2009 opnieuw een inventarisatie te doen.

 

De groeve Falize bevindt zich aan de rechterkant van de Heid des gattes in de gemeente Aywaille, en is via de in Remouchamps aangegeven route La Redoute gemakkelijk te bereiken.  La Falize is een grote groeve, (800 meter lang, 450 meter breed ) alwaar een grote variatie aan biotopen te vinden is met veel zeer bijzondere soorten.


  • kalkminnende pioniers-associaties op kalkrots van Asplenium septentrionale en A. adiantum-nigrum, het verbond Alysso-Sedion albi met een open vegetatie van o.a. Sedum album, Erophila verna subsp. verna, Cerastium pumilum subsp. pallens, en het Thero-Airion verbond met o.a. Vulpia myuros, Crepis polymorpha, Crepis foetida, Minuartia hybrida, Arenaria serpyllifolia.

  • plantengemeenschappen zoals het Koelerio-Phleion phleoidis verbond met o.a.  Festuca heteropachys, Artemisia campestris, Carlina vulgaris, Aster linosyris, Lychnis viscaria, Carex flacca en Leontodon autumnalis, en meer thermophiele soorten zoals Echium vulgare, Sanguisorba minor, Helianthemum nummularium, Origanum vulgare, Fragaria viridisPotentilla argentea, Dianthus armeria etc.

  • diverse natte biotopen, met name direct aan de onderkant van het enorme rotsmassief, interessante rommelhoekjes tussen het losliggende gesteente en meer verruigende gedeelten met o.a. Clematis vitalba en soorten als Hieracium bauhinii, Helleborus foetidus, Melica ciliata, Carduus nutans, Vincetoxicum hirundinaria etc.

En omdat deze groeve zich mag verheugen in spontane begrazing van de verwilderde geiten (het ligt niet voor niets rechts naast de "Heid des Gattes" ) zijn er uitstekende condities ontstaan voor orchideeën zoals Ophrys apifera, waarvan in 1996 nog meer dan 2000 ( ! ) exemplaren werden geteld. Interessant om te kijken hoe deze soort er nu voor staat.


Er bestaan momenteel plannen om deze groeve samen met de Heid des Gattes en de groeve Goiveux (alwaar het illegale vogelcentrum dan moet gaan verdwijnen! ) samen te gaan voegen tot één groot Natura2000 reservaat, maar zover zijn de ambtelijke molens in Wallonië voorlopig nog niet. Wel is in 2007 de groeve Falize middels een barricade geheel afgesloten voor verkeer, en uitsluitend nog voor voetgangers toegankelijk. In afwachting van definitieve natuurbeschermingsmaatregelen wil de bekende Belgische botaniste Jacqueline Saintenoye-Simon onze inventarisatie-gegevens graag ontvangen!

Organisatie
Plantenstudiegroep
Vertrek
Achterzijde station Maastricht
Excursieleiding
Joris van Alphen
Tijd
Vrijdag, 09 mei 2008