Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Excursie Zwart Water paddenstoelen

Agenda

De jaarlijkse paddenstoelenexcursie gaat dit jaar weer naar het Zwarte water. We beginnen bij het Beukenlaantje waar altijd wel een aantal leuke soorten zijn te vinden. Misschien vinden we hier of anders verderop wel de fraaie Goudgele hertenzwam.
Vroeger was iedere sterk blauw verkleurende boleet met een bruine hoed en een roodachtige steel een Gewone heksenboleet. Zo simpel is het niet meer. DNA onderzoek heeft aangetoond dat veel “variëteiten” van de Gewone heksenboleten aparte soorten betreffen. Als tweede foto laat ik een voorbeeld zien van een “nieuwe” Heksenboleet. Deze onderscheid zich door een fijner rood gespikkelde steel en een duidelijk afgescheiden gele zone aan de bovenzijde van de steel (Noordeloos et al. Coolia 62(3) 2019). Waarschijnlijk is dit een algemeen voorkomende soort.
Onder Lariks zijn ook altijd fraaie paddenstoelen te vinden. De Gele ringboleet, de Appelrussula en de Dennenvoetzwam ontbreken in het zwart water eigenlijk nooit.
Onder Grove den, soms ook onder sparren en Lariks, vinden we andere grote hout bewonende soorten zoals de Grote sponszwam en de Dennenvoetzwam. Ze schimmels beginnen op levend (begraven) hout, maar vruchtlichamen kunnen na het sterven van e gastheer nog jarenlang verschijnen.
Oude eiken worden regelmatig aangetast door het mycelium van de Biefstukzwam. Het is een fraaie paddenstoel om te zien maar ook een parasiet. De paddenstoel ziet er lekker uit maar zit vol looizuur. Dit verdwijnt pas na een langdurige bereiding.

Organisatie
Kring Venlo
Vertrek
Parkeerplaats Limburgs Landschap Schandeloose laan
Excursieleiding
Peter Eenshuistra
Tijd
Zondag, 06 oktober 2019, van 9:00 tot ongeveer 12:00 uur
Toegang
Openbaar