Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Excursie de Geul op en af

Agenda

Zondag 4 februari 2018
Hergenrath – de Göhl/Geul op en af.
Startpunt: Hergenrath, Altenbergstrasse tegenover nr. 26 / Friedhof.
Hier is een parkeerstrook langs de rechterzijde van deze weg richting dorpskerk.
Start: 10.00 u
Route in kort bestek:
Deze duitstalige regio omvat een deel van de bovenloop van de Geul, die hier nog een nietig stroompje is. Vanaf de bovenrand van het plateaudorp Hergenrath (ons “rade”) hebben we plaatselijk zicht op de honderd meter dieper gelegen meer, het restant van een voormalige Carboon kalksteengroeve. Nadat we onder de (nieuwe) spoorbrug doorgelopen zijn komen we bij een industrieel monument: een 4-oven kalkfabriek met in de omringende galerijen diverse ovenmonden inclusief ovenroosters. De Carboonkalk (= blauwsteen) werd via het tracé van het naastgelegen spoor uit de omgeving aangevoerd. Na het branden kreeg je dan vooral kalspecie.
Via eiken-berken bossen en (natte) weilanden komen we in het gehucht Stöck. Hier steken we weer de Geul over. Deze beek blijft vervolgens in dit beekdal onze metgezel. Na het verlaten van het beekdal komen we bij de Rochuskapel en ook bij een voormalig mijningang van een lood-/zinkerts winning. Al heuvel op- en afgaand lopen we via een ander weilandpad weer onder het spoor – met direct eronder een voormalige bunker uit de 1e Wereldoorlog – door. Uiteindelijk komen we door een walnotenaanplant heen en jong (essen)bos weer op ons uitgangspunt terug.
Wie zin heeft in iets warms/hartigs kan hiervoor dan – dit zal rond 15.00 u zijn - terecht in de uitspanning de Tierhof.

Aanmelden is niet noodzakelijk.
Inlichtingen bij Pierre Grooten 0618385318

Organisatie
Plantenstudiegroep
Vertrek
Hergenrath, 10:00 Altenbergstrasse tegenover nr. 26 / kerkhof
Excursieleiding
Pierre Grooten
Tijd
Zondag, 04 februari 2018, van 10:00 tot ongeveer 15:00 uur
Toegang
Openbaar