Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Lezing Aosta, dal vol vlinders & Vogels van Zuid-Turkije

Agenda

In het noorden van Italië op de grens met Frankrijk en Zwitserland ligt van west naar oost het Aostadal. Ingeklemd aan de noordkant door de Mont Blanc en de Mattahorn en aan de zuidkant door het massief van de Gran Paradiso ben je in een van de ruigste bergwerelden van Europa. Zonder veel moeite kom je op de prachtige alpenweiden en zelfs boven de boomgrens. In de zomervakantie van 2016 bezochten we dit gebied voor de tweede maal maar nu lag ons verblijf aan de noordzijde van het hoofddal in het kleine dorpje Vetan op 1670 meter hoogte. Het Aostadal zelf is de hoofdverbinding tussen een groot deel van Frankrijk en Italië en dus druk. De stad Aosta is het centrum van de streek en heeft een historisch centrum met veel overblijfselen uit de Romeinse tijd.
Het mooist zijn echter de zijdalen. Gelukkig niet aangetast door de aanleg van skipistes of andere toeristische attrac-ties. Het nationaal park Gran Paradiso werd zelfs al in 1922 uitgeroepen tot eerste "parco nazionale" van Italië. Daar-voor was het een jachtdomein van de laatste Italiaanse koning.
De meeste alpenweiden liggen zo afgelegen of zijn zo steil dat ze maar zeer extensief gebruikt worden voor bewei-ding of hooiland. Hierdoor zijn het ware botanische juweeltjes geworden waar vele soorten gentianen, composieten, vlinderbloemigen en orchideeën voorkomen. Ook in de late zomer nog een ware bloemenpracht. Vlak langs de smel-tende sneeuw is het zelfs nog voorjaar, er bloeien kwastbloempjes, anemonen en steenbreeksoorten.
Op al dit fraais komen grote hoeveelheden insecten af. Natuurlijk zijn de vlinders het opvallendst. Blauwtjes, parel-moervlinders en Erebia's in vele soorten en grote aantallen zijn er aan te treffen. Zelf de Apollo’s zijn er talrijk. Ook andere insecten zoals sprinkhanen en kevers kunnen massaal voorkomen. Op de redelijk gemakkelijk te bereiken Grote en Kleine Sint Bernardpas is al dit fraais te bewonderen. En dan de onbeschrijflijke uitzichten en panorama’s over de bergen, de Mont Blanc; alleen dit al is genoeg om van te genieten!

Organisatie
Kring Venlo
Plaats
Bezoekerscentrum Groote Heide, Hinsbeckerweg 55, 5915 PR Venlo
Spreker(s)
Jos Hoogveld en J.G.M. Gubbels
Tijd
Donderdag, 16 maart 2017, van 19:30 tot ongeveer 22:00 uur
Toegang
Openbaar
illustratie