Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Lezing PCB’s in de Limburgse natuur: waar komen ze vandaan en waar zijn er negatieve effecten?

Agenda

Dr. Ir. Herman van Oosten, Scipio van Lierop MSc, & Dr. Ir. Arnold van den Burg

In het onderzoek naar de oehoe in Zuid-Limburg speelt vergiftiging van oehoes met PCB’s al jaren een grote rol. De vraag waar deze gifstoffen vandaan komen en of er meer soorten onder te lijden hebben, is echter nog altijd niet opgelost.
Hier willen we graag iets aan doen; op verschillende manieren proberen we de stappen te zetten die dit uiteindelijk mogelijk gaan maken.

Eén van deze stappen is het opzetten van een vrijwilligersnetwerk in Zuid-Limburg dat ons hierbij zou kunnen helpen. Daarom bieden we u een avondvullend programma aan, waarin de huidige stand van zaken rondom het PCB probleem bij Oehoes gepresenteerd zal worden.
Daarna zullen we laten zien hoe zangvogels via hun voedselketen aan hoge concentraties PCB’s en dioxines worden blootgesteld (onderzoek wat zich voornamelijk afspeelt in de kustduinen).
Dioxines zijn in Limburg nog niet onderzocht, maar het is waarschijnlijk dat er naast een PCB-probleem ook een dioxineprobleem is.

Tot slot kijken we vooruit naar wat er nog nodig is om de centrale vraag – de titel van deze thema avond - te kunnen beantwoorden, waarbij we ook een beroep willen doen op vrijwilligers om materiaal en gegevens te verzamelen.

Organisatie
Kring Maastricht
Plaats
het Natuurhistorisch Museum, de Bosquetplein 6, 6211 KJ Maastricht
Spreker(s)
Arnold van den Burg
Contact
Johan den Boer
Tijd
Donderdag, 05 januari 2017, van 20:00 tot ongeveer 22:30 uur
Toegang
Openbaar
Oehoe by Brocken Inaglory - Own work, CC BY-SA 3.0, (https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2212490)