Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Excursie paddenstoelen bij het Zwart Water

Agenda

De jaarlijkse paddenstoelenexcursie gaat dit jaar weer naar het Zwarte water. We beginnen bij het Beukenlaantje waar altijd wel een aantal leuke soorten zijn te vinden. Aan de voet van de beuk kunnen we de bij nat weer sterk glanzende Beukwortelzwam verwachten met zijn lange steel. De grijsgroene melkzwam groeit ook bij Beuk. Onder Lariks zijn ook altijd fraaie paddenstoelen te vinden. De Gele ringboleet, de Appelrussula en de Dennenvoetzwam ontbreken eigenlijk nooit. Verderop kunnen we op dood hout misschien de Kroontjesknotszwam vinden. Tien jaar geleden was dit nog een grote zeldzaamheid, maar inmiddels kunnen we deze fraaie soort (zie foto links) in veel Limburgse bossen vinden.
Kroontjesknotszwam Grote sponszwam
Onder Grove den, soms ook onder sparren, vinden we andere grote houtbewonende soorten zoals b.v. de Grote sponszwam (rechter foto). Op Fijnspar is ook de Roodgerande houtzwam geen zeldzame verschijning meer. Onder Grove den zijn meer paddenstoelen te vinden zoals De scherp smakende Dyivelsbroodrussula, De Papilrussula en de Bruine ringboleet. Dit zijn de vruchtlichamen van mycorrhiza schimmels. Deze schimmels leven in symbiose met de boom. Ze helpen de boom met het opnemen van water en zouten, beschermen de boom tegen andere aantastingen en krijgen er in ruil suikers voor terug.
Bij Eik groeien soorten zoals de zeer algemene Kaneelkleurige melkzwam en de Zwartpurperen russula. Deze melkzwam heeft een zeer muffe geur die omschreven wordt als: geurend naar wantsen. Op dode eiken groeit de Doolhofzwam. Dit kunnen ook Amerikaanse eiken zijn.
Op (dode) berkenstammen ontbreekt de Berkenzwam eigenlijk nooit. De schimmel begint met de aantasting van levend hout (parasitair) maar kan nog jaren vooruit op dood hout (necrotroof). Vriendelijker is de gewone berkenboleet, waarvan de schimmel in symbiose leeft.
Op het moment dat ik deze aankondiging schrijf is het dertig graden en erg droog. Voor de paddenstoelen is het te hopen dat het weer snel omslaat. Regen en koel weer zijn ideaal voor een rijke en gevarieerde paddenstoelenflora. Het Zwarte water heeft ons voor wat betreft paddenstoelen nog nooit in de steek gelaten. Omdat er zowel vochtige als droge, zandige als kleiige, naaldbossen en loofbossen te vinden zijn, is altijd er wel een plek met voldoende paddenstoelen. Hopelijk wordt het weer een interessante excursie met veel paddenstoelen. De excursie vertrekt om 9.00 uur vanaf de grote parkeerplaats aan de Schandelose laan. Alle belangstellenden (leden en niet-leden) zijn van harte welkom.

Organisatie
Kring Venlo, Paddenstoelenstudiegroep Limburg
Vertrek
parkeerplaats Zwart Water, 9:00 Schandeloseweg te Venlo
Excursieleiding
Peter Eenshuistra
Tijd
Zondag, 09 oktober 2016, van 9:00 tot ongeveer 12:30 uur
Toegang
Openbaar
illustratie