Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Excursie vogels en insecten op de Hamert

Agenda

De Hamert is een veelzijdig en mooi gebied, waar altijd wat te zien is. Half september loopt de zomer tegen zijn einde. Als het weer mee zit (mooie zomerse dag in september) is er aan insecten nog het nodige te zien. Met name grote libellen en sprinkhanen zijn er dan relatief veel. Met hulp van anderen (Sjaak Gubbels en Twan Martens) kunnen we er een interessante, gevarieerde excursie van maken. Uiteraard zullen ook mooie planten, zoogdieren en reptielen niet ongezien voorbijgelopen worden. Vogels zin er altijd te zien. De trek naar het zuiden is gaande.
We lopen eerst langs het Gelders Nierskanaal. De zang van vogels is nu verstomd, de bloei van platen ook. De woest stromende waterloop is er altijd. Net als ijsvogels, spechten, mezen. Beverknaagsporen zijn te zien. Daarna gaan we de hei op. Hier is meer kans op insecten als blauwvleugelsprinkhaan en dagvlinders. Vanaf de duinen is het Pikmeeuwenwater goed te zien, met zijn hoogveen en vennen. Hier voelen libellen en watervogels zich thuis. Met een beetje geluk zien we zandhagedis of zelfs gladde slang.
Als we goed doorlopen kunnen we kijken bij het Wetmeerven/Heerenven. Hier zitten veel eenden, steltlopers en reigerachtigen. Bijzonderheden als Zwarte ooievaar en Visarend zijn mogelijk. Lepelaars, grote zilverreiger en ooievaar vrijwel vaste prik. Ook voor planten en insecten is dit een goede plek. Als hierheen lopen teveel van het goede is, kunnen we na afloop met de auto hierheen gaan. Of we tussendoor nog aan het Maasgebied toekomen zal blijken.

Organisatie
Kring Venlo
Vertrek
pannenkoekhuis Jachthut Op den Hamer op de Hamert, 9:00 Twistedenerweg 2, 9:00 5856 CK Wellerlooi
Excursieleiding
Jos Hoogveld
Tijd
Zondag, 18 september 2016, van 9:00 tot ongeveer 13:30 uur
Toegang
Openbaar