Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Excursie Tösch-Langeren

Agenda

Het gebied Langeren wordt gekenmerkt door een kleinschalig landschap met een agrarisch karakter. Den Tösch dat in tegensteling van Langeren te zuiden van de Bosbeek ligt heeft een meer natuurlijk aanzien. Het terrein wodt onderhouden door het inzetten van konikpaarden en galloways.
In het gebied lagen vroeger 16 molens langs de Bosbeek. Er resteerdt nog een molen en wel de Würfeldermolen die dienst gedaan heeft als volmolen, schorsmolen, papiermolen en korenmolen.
De kleine akkertjes en graslanden omgeven met houtwallen zijn een gevolg van de vroegere manier van werken namelijk: elk perceeltje had de grootte van wat een paard met ploeg op een dag aan kon. De houtwallen die al eeuwen oud zijn bevatten oude bosplanten als: koningsvaren, dubbelloof en hengel. In de graslanden kunnen we de echte koekoeksbloem en knolsteenbreek Er komen heel wat libellen voor als pantserjuffers en grasjuffer. Verder zijn er heel wat vogels te zien zoals grauwe klauwier, geelgors en jjsvogel. En niet te vergeten de wielewaal.

Organisatie
Plantenstudiegroep
Vertrek
10.15 uur Kasteel Wurfeld, 9:30 kapelweg 60, 9:30 Wurfeld-Maaseik, 9:30 achterzijde station Maastricht
Excursieleiding
Bert Op den Camp
Tijd
Zondag, 31 juli 2016, van 9:30 tot ongeveer 17:00 uur
Toegang
Openbaar
Opgave
Opgeven verplicht! (043- 3622808 of bopdencamp@gmail.com)
illustratie