Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Lezing IJsland

Agenda

IJsland is een dun bevolkt land met een oppervlak ongeveer drie maal zo groot als Nederland. De bevolking bedraagt ca 300.000 mensen. De meeste mensen wonen in Reykjavik. IJsland is gevormd door vulkanisme op de Mid-Atlantische rug. De oudste stukken van IJsland zijn slechts 20 a 24 miljoen jaar oud. In de periode eind juni begin juli ben ik ruim 13 dagen met een groep het westen, noordwesten en het midden van IJsland bezocht. Na een aantal zachte winters was afgelopen winter in IJsland lang, koud en sneeuwrijk. Het land was begin juli geel van Dotterbloemen, Paardenbloemen Boterbloemen of roze van de Pinksterbloemen. Veel binnenlandwegen waren nog gesloten.
De kliffen langs de fjorden zijn druk bevolkt met Alken, Zeekoeten, Papegaaiduikers, Drieteen-meeuwen en Noordse stormvogels. Op de stenen liggen Grijze en Gewone zeehonden.
Opvallend is de hoge dichtheid aan weidevogels zoals Regenwulp, IJslandse grutto, Watersnip, Tureluur, Scholekster en Goudplevier. Aan de kust en in de meertjes zitten Bontbekplevier, Noordse sterns, Paarse strandloper, Eidereenden en Grauwe franjepoten. Een groot aantal vogels kwam voldoende dichtbij om goede foto’s te maken. Ook Harlekijneend, IJsduiker en Roodkeelduiker lieten zich gewillig fotograferen.
De IJslandse steenwoestijnen staan vooral aan de kust vol met Blauwe lupine. Deze soort is vanuit de USA geïntroduceerd om te grond te verbeteren en erosie en stofstormen tegen te gaan. Net als andere vlinderbloemigen bindt deze soort stikstof vanuit de lucht. Van nature worden deze vlaktes het eerst bevolkt door Zeesilene, Stengelloze silene, Arctische tijm, Bergzuring, Wilgen en Hoornbloemen. Op iets vochtiger en klimatisch mildere plaatsen staan Maanvaren, Orchideeën en Rotsereprijs.
De tocht eindigt in de hoofdstad Reykjavik. Alle belangstellenden, leden en niet-leden zijn van harte welkom op deze digitale fotopresentatie.

Organisatie
Kring Venlo
Plaats
Bezoekerscentrum Groote Heide, Hinsbeckerweg 55, 5915 PR Venlo
Spreker(s)
Peter Eenshuistra
Tijd
Donderdag, 14 januari 2016, van 19:30 tot ongeveer 22:00 uur
Toegang
Openbaar