Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Excursie Plantenexcursie Groote Heide

Agenda

De Groote Heide is een zeer afwisselend gebied met heide, schraalgrasland, bloemrijke bermen en bospercelen. We gaan met zijn allen kijken wat we aan leuke bloeiende planten kunnen vinden.
In de hopelijk niet net begraasde bermen, groeien onder andere Grasklokje, Rapunzelklokje, Sint Janskruid, Jacobskruiskruid, Rolklaver, Knoopkruid, Margrieten, diverse Toortsen en de Gele morgenster. Op de hei bloeien wellicht Struikbrem, Stekelbrem, Kruipbrem (foto 2) en Rode dophei (foto 4). Misschien zien we een Zandhagedis of Levendbarende hagedis wegschieten. Op de oude startbaan ten noorden van het zweefvliegveld vinden we wellicht Muurpeper, Wit vetkruid, Dwergviltkruid, Duits viltkruid, Geelhartje, Kleine pimpernel en Kaal breukkruid (foto 3). Korstmossen staan hier ook. De meest bijzondere zijn Klein leermos en Vals rendiermos. De kalkinvloed van de circa 25 jaar geleden verwijderde betonbanen, is duidelijk nog niet verdwenen. De Hondsviooltjes (foto 1), die zich de laatste jaren flink hebben uitgebreid, zullen in juni niet meer (uitbundig) bloeien. Bij mooie weer zullen er zeker vlinders en insecten vliegen, waar we dan ook aandacht aan zullen schenken.
De excursie duurt ongeveer 3 uur. Belangstellende natuurliefhebbers, zowel leden als niet-leden, zijn van harte welkom op deze bloemenwandeling.

Organisatie
Kring Venlo
Vertrek
Bezoekerscentrum Groote Heide Venlo aan de Hinsbeckerweg
Excursieleiding
Peter Eenshuistra
Tijd
Zondag, 14 juni 2015, van 9:00 tot ongeveer 12:00 uur
Toegang
Openbaar