Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurhistorisch Genootschap in Limburg

Lezing Europese orchideeën en hun bestuivers door Jean Claessens en Jacques Kleijnen

Agenda

Bij het woord “orchidee” denken de meeste mensen aan die mooie tropische planten met grote, kleurrijke bloemen, zeer verschillend van vorm. Maar ook het feit dat deze planten wereldwijd verspreid zijn, geeft ze een aparte status.

Door o.a. de aanwezigheid van kalkrijke bodems komen er in Zuid-Limburg meer dan 20 soorten wilde orchideeën voor. In de gemeente Meerssen kun je maar liefst vijf verschillende soorten tegenkomen, zomaar in de vrije natuur, in bossen, tuinen en parken.

Ook al hebben de Europese of wilde orchideeën veel kleinere bloemen, ze zijn daarom niet minder mooi. Bekijk je de bloem van dichtbij, dan zie je een vormenrijkdom en detaillering die niet onderdoet voor de tropische soortgenoten.

In de lezing wordt allereerst een kijkje gegeven in het binnenste van de orchideeënbloem. De verschillende onderdelen van de bloem en het functioneren ervan komen uitgebreid aan de orde.

Orchideeën zijn voor hun bestuiving vaak afhankelijk van insecten. Insecten kunnen vrij rondvliegen en kiezen welke plant zij bezoeken; de planten zelf echter moeten wachten of zij voor een of ander insect aantrekkelijk genoeg zijn. Het is voor de wilde orchideeën zeer belangrijk zo effectief mogelijk insecten te lokken. Dit gebeurt vaak op een zeer geraffineerde manier met maar één doel: bestuiving.

Hoe een en ander in zijn werk gaat komt in de lezing uitgebreid aan de orde.

Organisatie
Kring Maastricht, Plantenstudiegroep
Plaats
het Natuurhistorisch Museum, de Bosquetplein 6, 6211 KJ Maastricht
Spreker(s)
Jean Claessens
Tijd
Donderdag, 05 november 2015, van 20:00 tot ongeveer 22:30 uur
Toegang
Openbaar
illustratie